dissabte, 2 de gener del 2010

Cacera de tresors: Els dialectes del català

Arribem a l'última part del treball que tenim entre mans. Ja hem vist la història de la nostra llengua i la seva evolució i ara que ja som al 2010 només ens cal veure el seu estat actual. Per això farem una cacera de tresors..., no cal fer-nos pirates, no, només cal que seguiu les meves instruccions. PREPARATS? Doncs, som-hi!

En primer lloc us trobareu un seguit de preguntes que heu de contestar, per acabar amb la gran pregunta final, on haureu de demostrar que heu assolit els continguts bàsics del tema.

Per poder fer aquestes tasques no estareu sols, trobareu “pistes” per a realitzar-les en l’apartat recursos. I per acabar us explico com valoraré la vostra feina a avaluació.

Un cop acabat el treball em podeu lliurar la resposta a la gran pregunta en paper o penjar-la al bloc.

PREGUNTES

En primer lloc heu de realitzar un mapa del domini lingüístic de la llengua catalana i marcar la divisió dels dos grans blocs dialectals.

També haureu d'assenyalar quina és la diferència bàsica entre els dos blocs.

Després haureu de fer el mateix amb les divisions subdialectals dels dos grans blocs, posant-hi els noms de cadascun dels dialectes al seu lloc i explicant les característiques més significatives.



LA GRAN PREGUNTA

Ha arribat el moment de la gran pregunta: heu d'esbrinar en quin dialecte està escrit cadascun d'aquests textos que us poso aquí sota. Ànims i molta sort!



Text núm.1

Li vaig fer sa foto en es mirador des Gorg Blau. A baix, s'aigo blavíssima pareixia esperar es moment d'engolir-lo.

Text núm.2

He deixat ma mare sola a Xàtiva al carrer Blanc. La meua mare sempre espera que jo torne com abans.

Text núm.3

Pep: Treu-te de seguida les espardenyes i no m'embrutes lo terra de fang, que aquesta tarda l'hai fregat!

Text núm.4

Mentrestant les dues mullers fartes a ne poguer pas més de se veure així blavejades, se trencaven el cap a cercar un enginy per se treure la per.


RECURSOS

Ja us he dit que no estaríeu sols... Per poder contestar aquestes preguntes disposeu, en primer lloc, del vostre llibre de text (unitats 8,9 i 10) i us deixo uns enllaços on podreu trobar més material:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Dialecte

http://ca.wikipedia.org/wiki/Dialectes_del_catal%C3%A0

http://www.xtec.cat/~aribas4/llengua/dialectologia/textos.htm

http://www.xtec.cat/~aribas4/llengua/dialectologia/quadrecomparatiu.htm

http://www.xtec.cat/~aribas4/llengua/dialectologia/general.htm


AVALUACIÓ

Els vostres treballs seran avaluats tenint en compte el següent criteri:

  • Resposta a les preguntes: 30% de la nota.
  • Resposta a la gran pregunta: 50% de la nota.
  • Adeqüitat i concreció de les respostes:20% de la nota.

GUIA DIDÀCTICA

Aquesta cacera de tresors està pensada per l'alumnat de 1r d'ESO de llengua catalana. Es treballarà en grups de quatre alumnes en tres sessions a l'aula d'informàtica.

En aquest treball ens interessa veure les diferents varietats dialectals del català i valorar-les totes com a legítimes i igualment correctes, així com adonar-nos que hem de respectar aquestes diferències, perquè, al cap i a la fi, totes acompleixen la finalitat de la llengua: la comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada