És molt probable que els primers habitants d'Europa parlessin tots ells una mateixa llengua.De fet, les llengües europees més antigues de les que tenim notícia procedeixen d'un tronccomú: l'indoeuropeu, del que procedeixen també algunes llengües asiàtiques.
L’anomenat indoeuropeu és una llengua reconstruïda i hipotètica, que parlaven, es suposa, facinc milions d'anys, els habitants de les regions intermèdies entre l'Europa central i les estepessiberianes. Des d'aquestes regions es produïren una sèrie de migracions per causa de les qualsuna part d'aquells habitants es dirigiren cap a l'Orient arribant fins l’Índia, i una altra cap al'Occident arribant fins la Bretanya i Espanya.
A partir del segle XIX s’establí, utilitzant mètodes comparatius, el parentiu entre les distintes llengües que s'estenen des de Ceilan fins a la façana europea de l'Atlàntic. En confrontartermes molt usuals s'arribà a la conclusió que aquestes llengües devien estar relacionades.
Sembla raonable induir que totes aquestes llengües es remunten a una primitiva llenguacomuna, a la qual es donà el nom d'indoeuropeu. Tot això, naturalment és hipotètic, però elque és indiscutible és que l'indoeuropeu es reconstrueix artificialment a partir del grec, delllatí, del celta, etc..
Ininterrompudes onades de pobles indoeuropeus, en escampar-se per Europa i Àsia, vandifondre la seva llengua i els seus costums. Però el pas dels segles i la separació geogràficava crear diferències irreconciliables entre els dialectes de les diferents tribus, i l'indoeuropeu esva descompondre en una multitud de llengües derivades, tan és així que aquestes tribus,aquests pobles, ja no s'entenien entre ells.
Les principals llengües romàniques, a més de les hispàniques són les següents:
Francès. Parlat a França, sud de Bèlgica i part de Suïssa; també es parla en algunes zones del Canadà, Haití, algunes de les Petites Antilles i en els països que van pertànyer als imperis colonials francès i belga.
Provençal. Parlat al sud de França. A l'Edat Mitjana se l'anomenava langue d'Oc per diferenciar-lo del nord, anomenat langue d'Oil. Actualment també s'ha generalitzat el terme occità per designar-lo.
Italià. Parlat a la península itàlica, Sicília, Còrsega, Sardenya i al cantó suís de Tesino.
Retoromànic o ladí. Parlat en el cantó suís dels Gissons, en el Tirol italià i en la província italiana de Friul.
Sard. Parlat a Sardenya.
Dalmàtic. Actualment extingit. Es parlava a la província romana de Dalmàcia.
Romanès. Parlat a Romania i alguna petites zones de Iugoslàvia, Bulgària, Moldàvia, Istria, Albània i Grècia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada